Cercetătorii au descoperit că mâncarea consumată în localuri publice, fie că este vorba de locaţii fast-food sau restaurante, conţine o cantitate mai mare de calorii, grăsimi şi sare comparativ cu mâncarea gatita acasă.

Ruopeng An este profesor de kinetoterapie şi sănătate publică la Universitatea din Illinois si a realizat un studiu pe aceasta tema. In acest sens, el a folosit date de la registrul naţional de sănătate şi nutriţie al SUA (NHANES) care efectueaza periodic sondaje de opinie privind starea de sănătatea a intervievatilor şi regimul alimentar adoptat de acestia.

La chestionarul in cauza au participat peste 18.000 de persoane, care au trebuit sa indice ce anume au mâncat pe parcursul a două zile. Fast food s-a regasit intr-o treime din raspunsuri. Un sfert dintre repondenti au precizat că au folosit serviciile unei restaurant de tip 'full service' cel puţin într-una din cele două zile.

Comparativ cu participanţii care au consumat mâncare preparată în casă, cei care au mâncat la fast food au consumat în medie cu 190 de calorii mai mult pe zi, cu 11 grame mai multe grăsimi, 10 mg de colesterol în plus şi peste 300 de mg în plus de sodiu. Cei care au mâncat la restaurantele full-service au consumat cu 187 mai multe calorii pe zi faţă de cei care au consumat mâncare pregătită în casă, cu 10 grame mai multă grăsime, cu 2,5 grame mai multă grăsime saturată, cu aproape 60 mg mai mult colesterol şi peste 400 de mg sodiu în plus.

Lori Rosenthal, specialistă în dietă la Montefiore Medical Center din New York, nu a fost deloc surprins de concluziile studiului realizat de An Ruopong, declarând că atunci când cineva îşi prepară singur mâncarea este precaut în privinţa ingredientelor folosite, în schimb nu este interesat de acest lucru atunci când mănâncă la restaurant sau la fast food.