Ideea a fost lansata de un cuplu originar din California, Julie si Scott Brusaw. Ei si-au propus sa gaseasca un mijloc de a utiliza reteaua rutiera a Statelor Unite pentru a produce energie. Cum? Inlocuind bitumul cu panouri solare!

Panouri solare mult mai solide, evident, adica unele capabile sa suporte greutati de peste 100 de tone. Principiu este, in general, acelasi ca pentru panourile solare „clasice”, la care inventatorii un sistem de iluminat cu leduri intre captorii de energie si suprafata protectoare de sticla.

Conceptul, denumit „Solar Roadways”, este incredibil pentru ca ar putea revolutiona productia de energie, dar nu numai. Pentru ca, pe langa faptul ca soselele vor putea produce electricitate, ele vor fi conectate. Gratie ledurilor, semnalizarea va putea fi afisata la sol, precum mesaje de informare sau de prevenire.

Spre exemplu, soseaua v-ar putea indica in timp real viteza cu care trebuie sa conduceti in functie de evenimentele din trafic. Astfel securiatea rutiera va fi intarita.

Alt avantaj: avand in vedere ca respectivele panouri dau caldura, soselele vor fi, astfel, protejate de de aparitia poleiului, cauza a numeroase accidente in lunile de iarna. Inventatorii merg mai departe, imaginandu-si cum, la un moment dat, masinile electrice isi vor putea incarca bateriile in mers.

Creatorii proiectului spera sa obtina pentru dezvoltarea lui 1 milion de dolari. Pana acum, au strans 168.000 de dolari. Desi costul unui kilometru nu a fost calculat, nu exista indoiala ca unele portiuni de autostrazi vor putea fi rapid transformate.