Kompania Weglowa este în pericol după ce anul trecut a înregistrat pierderi record ca urmare a preţurilor extrem de scăzute la cărbune şi a costurilor mari. Având în vedere că pasivele şi datoriile companiei se ridică la 8,5 miliarde de zloţi, Kompania Weglowa ar fi intrat în faliment în cursul acestei luni, informeaza agerpres.

În conformitate cu acordul anunţat marţi, companiile de utilităţi controlate de stat Energa, PGE şi PGNiG vor investi fiecare 500 milioane de zloţi, adică 1,5 miliarde zloţi (383 milioane de dolari) în total, în Polska Grupa Gornicza (PGG), o companie care va prelua activele Kompania Weglowa. În plus, fondul public de investiţii FIPP va injecta alte 300 milioane de zloţi, în timp ce un alt fond de stat TF Silesia împreună cu compania de export de cărbune Weglokoks, de asemenea controlată de statul polonez, vor converti datoriile de 617 milioane de zloţi pe care le are Kompania Weglowa către ele în acţiuni la noua Polska Grupa Gornicza (PGG).

În pofida presiunilor guvernamentale, băncile creditoare nu vor converti datoriile Kompania Weglowa în acţiuni. În schimb, cele cinci bănci, printre care se numără şi băncile poloneze de stat PKO BP, BGK şi Alior Bank, alături de diviziile poloneze ale Banco Santander SA şi BNP Paribas SA, vor oferi noii companii Polska Grupa Gornicza (PGG) mai multe opţiuni de refinanţare.

Sectorul minier reprezintă una din problemele pe care le are de rezolvat Partidul conservator Lege şi Justiţie, care a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie. Sindicatele au sprijinit PiS în alegerile din toamnă şi în schimb aşteptau ca Guvernul să ajute acest sector.

Polonia se bazează pe cărbune pentru aproximativ 90% din capacităţile sale de producţie a energiei electrice iar premierul polonez Beata Szydlo, care provine dintr-o familie de mineri, a promis că Polonia va rămâne dependentă de cărbune şi în următoarele decenii. În acest sens, Partidul Lege şi Justiţie încearcă să facă mai dificilă construcţia de parcuri eoliene în Polonia şi să utilizeze o parte din subvenţiile pentru energiile regenerabile pentru creşterea eficienţei industriei carbonifere.