"Pot anunţa succesul deplin al manevrei istorice de prăbuşire controlată pe cometă", a declarat Patrick Martin, managerul programului Rosetta. "Adio Rosetta, ai făcut o treabă excelentă", a spus el. Asolizarea sondei marchează încheierea unei ambiţioase misiuni cu un buget de 1,3 miliarde de euro, relateaza agerpres.

Rosetta a fost lansată în martie 2004 şi, după ce a parcurs 6,5 miliarde de kilometri în 10 ani prin sistemul solar, s-a întâlnit cu cometa 67P în august 2014. Trei luni mai târziu Rosetta a lansat cometă modulul de asolizare Philae. După două salturi neprevăzute, robotul s-a oprit însă într-o zonă umbrită. Astfel bateriile sale solare nu s-au putut încărca, iar Philae nu a mai putut transmite date.

Observată pentru prima dată în 1969, cometa 67P, cu un diametru de 4 kilometri, realizează o orbită completă în jurul Soarelui în 6 ani şi 6 luni, trecând printre orbitele planetelor Pământ şi Jupiter. În prezent cometa se îndreaptă din nou spre Jupiter, după ce a trecut pe lângă Soare, iar Rosetta, care funcţionează cu panouri solare, nu mai dispune de suficientă energie pentru a-şi continua misiunea.

Sonda Rosetta a făcut o serie de descoperiri surprinzătoare cu privire la cometa 67P - la suprafaţa cometei se află granule mari de apă îngheţată (asemenea boabelor de grindină), în coama ei se află oxigen molecular, iar nucleul are o densitate mică, pentru a reaminti doar câteva dintre descoperirile făcute în cadrul acestei misiuni.

Analiza datelor culese şi transmise de modulul robotizat Philae de la suprafaţa cometei a dezvăluit existenţa pe cometă a unor structuri şi caracteristici neaşteptate, printre care şi 16 tipuri de molecule organice, cărămizile de bază ale vieţii, dintre care 4 tipuri observate în premieră pe un astfel de corp cosmic.