Cu ajutorul sondei Rosetta, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) încearcă să descifreze misterele legate de evoluţia Sistemului Solar de la naşterea lui, graţie analizelor efectuate asupra cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, cu care sonda se va întâlni în vara acestui an şi alături de care va călători prin spaţiu până la sfârşitul lui 2015.

"Cometele sunt «capsule-martor» ale naşterii Sistemului Solar", a explicat Mark McCaughrean, de la ESA.  Potrivit spuselor sale, "deschiderea acestor capsule şi analizarea gazului, a prafului şi mai ales a gheţurilor din care sunt compuse va permite obţinerea unor informatii formidabile despre originea Sistemului Solar şi poate chiar a vieţii, întrucât cometele conţin molecule organice".

Cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko a trăit miliarde de ani în spaţiul profund, până când trecerea foarte aproape de Jupiter i-a modificat radical orbita în 1959. Cu alte cuvinte, cometa nu a fost aproape deloc degradată de razele Soarelui, iar mărturia ei despre Univers promite să fie una deosebită.  "Această capsulă-martor a rămas închisă vreme de 4,6 miliarde de ani şi a sosit timpul să deschidem cufărul cu comori!", a spus Mark McCaughrean.

Sonda Rosetta şi micul ei modul Philae, care ar urma sa atinga suprafata cometei în noiembrie 2014, sunt dotate cu 21 de instrumente ştiinţifice: "Vrem să stim tot despre cometă, de la  câmpul ei magnetic, compoziţie si gravitatie, la temperatura", a adaugat Amalia Ercoli-Finzi, participantă la proiect. Pentru a nu rata întâlnirea cu 67P/ Ciurimov-Gherasimenko, sonda Rosetta şi-a programat "trezirea" pentru data de 20 ianuarie, la ora 10.00 GMT.

"Trezirea" va dura aproximativ şase ore: mai intai cometa isi va intinde două panouri solare uriaşe pentru a acumula suficientă energie, dupa care vor fi activate instrumentele de pozitionare în spaţiu şi, in sfarsti, va fi orintata spre Terra enorma ei antena.  Abia atunci sonda va trimite primul semnal către Pamant, aflat la o distanţă de circa 800 milioane de kilometri. "Chiar daca ar calatori cu viteza luminii, semnalul va avea nevoie de 45 de minute pentru a ajunge la noi", a precizat Paolo Ferri.