O vizită la un spa de lux poate fi cadoul ideal pentru zilele de vacanţă. Mai ales dacă vei împărţi răsfăţul cu cineva drag. Multe dintre centrele din România au văzut în terapiile comune o oportunitate de afaceri, pe care au şi exploatat-o.

„Terapiile spa reprezintă experienţe intime, personale”, spune Ioana Marian, manager www.desprespa.ro. „Atunci când două persoane decid să împartă experienţa, fie că este vorba despre un cuplu, despre mamă şi fiică, două prietene sau două surori, momentul va avea darul de a le apropia mai mult şi le oferă şansa de a trăi o experienţă pentru care nu o pot avea în alt context. Relaxarea, detensionarea pe care le induc terapiile spa vor fi sporite de sentimentul de satisfacţie pe care îl dă prezenţa cuiva drag.”

Multe facilităţi din ţară şi din străinătate au în gama lor de servicii şi programe destinate cuplurilor. Din categoria acestor tratamente se numără sauna, hammamul, gomajul, masajul, tratamentele faciale şi anumite împachetări – cum ar fi acelea cu ciocolată. „De departe, cele mai căutate servicii spa de cuplu sunt hammamul şi masajul. De aceea spa-urile au alcătuit programe speciale care includ aceste două terapii, asezonate cu multe surprize”, spune Ioana Marian.

Ce, unde şi cum?
Masajul în cuplu este realizat simultant, de doi terapeuţi, într-o cameră special amenajată pentru terapii în doi. Încăperea cuprinde două paturi de masaj, câteodată un hammam sau o saună uscată, două fotolii pentru relaxare şi uneori un şemineu care să amplifice ideea de romantism şi relaxare.

Tratamentele de cuplu se bucură de intimitate, spa-urile fiind dotate cu paturi separate de masaj şi cabine de duş individuale. „Nu trebuie să vă fie vreodată jenă de terapeut sau de partener”, precizează managerul platformei on-line unde se regăsesc informaţii despre serviciile spa din toată ţara, „pentru că veţi primi halate şi prosoape, iar tratamentele nu au absolut nicio conotaţie erotică. Scopul lor este să vă relaxaţi (prin masaje), să vă îngijiţi (cu tratamentele faciale şi corporale), dar şi să consolidaţi relaţia dintre parteneri. Pentru aceasta, multe spa-uri combină tratamentele cu oferte de cină romantică (atunci când este posibil, de pildă la hoteluri de lux), cu saună, băi aromate, jacuzzi, hammam sau alte zone wellness. Spaţiul este amenajat şi decorat în aşa fel încât să asigure cuplurilor maximum de confort şi romantism.”

Zona de relaxare este un alt loc în care vă puteţi petrece timpul împreună. După finalizarea masajului, puteţi savura starea de bine într-o zonă special amenajată.

Aici puteţi savura un ceai aromat, puteţi citi sau vă puteţi delecta cu fructe proaspete, ciocolată sau şampanie.

Veritabilă terapie de cuplu

“Pentru cupluri, această formă de relaxare oferă multe beneficii”, este de părere psihoterapeutul Amalia Dumitrescu.

“Tratamentele în tandem invită partenerii să se apropie mai mult, să consolideze legăturile dintre ei, să sporească intimitatea de cuplu şi să îi înveţe pe fiecare cum să aibă grijă de celălalt. Eventual, să «fure» câteva tehnici de masaj care i-au plăcut partenerului.”

Multe cupluri mărturisesc pe site-urile spa-urilor unde au mers la terapii în doi că a fost o şansă de a revigora relaţia, de a se redescoperi unul pe celălalt. Pentru cuplurile mai noi, este o oportunitate de a se cunoaşte mai bine, printr-o experienţă aparte de cele pe care le avem în fiecare zi. Şi, fără excepţie, comunicarea între parteneri are de câştigat. Fiicele care aleg să împartă răsfăţul cu mamele lor vor avea o relaţie mult mai apropiată. Cele câteva ore la spa vă oferă timp de conversaţie relaxată.
Singura investiţie necesară este de timp şi, desigur, de bani.

Ce oferte fac spa-urile din România

La Alpin Vitarium Spa, din cadrul Hotelului Alpin, Poiana Braşov, oferta se adresează numai cuplurilor, purtând denumirea de Ritual Honeymoon. Pentru 150 de minute de masaje, împachetări şi exfolieri, costă 128 de euro, iar pentru 180 de minute, preţul este de 158 de euro. Orhideea Health and Spa oferă trei tipuri de masaje – suedez, 50 de minute, 300 lei; cu pietre calde, 75 de minute, servire cu şampanie şi ciocolată, 400 lei; pentru exfoliere, împachetare şi masaj, o terapie complexă de 120 minute, plus trataţie cu şampanie şi ciocolată, preţul este de 600 lei. Preţurile sunt semnificativ mai mici pentru cei cu abonamente.

La Eden Spa Sibiu, pe lângă tratamentele la dublu pentru frumuseţe şi relaxare (care includ masajul special cu pietre vulcanice numit Heaven Stone Couple Massage), hotelul mai oferă cazare pentru două nopţi, mic dejun, acces nelimitat la piscină, saună şi jacuzzi, servire cu şampanie şi ciocolată pe parcursul terapiilor spa. Preţ: 209-234 de euro. O altă ofertă inedită este Jingle Bells Spa Party, pentru prieteni. Adună-ţi prietenii şi petrece trei ore la spa, în jacuzzi, saună şi piscină, la o petrecere cu răvaşe şi surprize, pentru 99 lei de persoană.

La Hotel Nevis din Oradea, pentru pachete cuprinse între 205 şi 245 lei, un cuplu poate beneficia de o oră şi jumătate de masaje corporale cu ciocolată, nămol catifelat cu must de struguri, tratament pentru picioare cu şampanie, masaj facial cu caviar şi colagen sau exfoliere cu aur. În preţ sunt incluse accesul la saună şi piscină, iar pachetele pentru prietene sunt uşor diferite de cele pentru cuplu, incluzând şi tratamente pentru decolteu sau împachetări cu cofeină, împotriva celulitei.

PENTRU A SAVURA EXPERIENŢA

Puteţi să vorbiţi în timpul masajului sau să-l savuraţi în linişte – asta depinde de fiecare cuplu. Dar pentru ca amândoi să se poată bucura în egală măsura de masaj, este bine să vă asiguraţi că urmaţi aceşti paşi, mai ales dacă este prima vizită în doi la spa: stabiliţi din timp dacă doriţi linişte absolută sau o conversaţie relaxată. Principalul stres al persoanelor care vin pentru prima dată la spa este teama de nuditate.
Asiguraţi-vă amândoi, stând de vorbă cu persoana la care faceţi programarea telefonică pentru spa, că politica lor protejează acest tabu. În România, specialiştii spa sunt instruiţi în concordanţă cu filozofia şi cultura noastră, care nu acceptă nuditatea publică uşor.

Terapeut sau terapeută? Puteţi să vă alegeţi, în funcţie de cum vă simţiţi mai confortabil, dar programaţi din timp terapeuţii preferaţi.
De multe ori, terapia include şi o trataţie cu şampanie sau vin, care intră în preţ. Anunţaţi din timp dacă sunteţi cu maşina, pentru a putea schimba alcoolul cu un ceai aromat sau o cafea.