"Ideea este de a atrage atentia opiniei publice asupra faptului ca, pe piata imobiliara din Londra, exista o impresionanta operatiune de spalare de bani", a explicat militantul anticoruptie Roman Borisovitch, initiatorul acestor vizite botezate "Kleptocracy Tour". El intentioneaza, de asemenea, sa dezvaluie rolul "intermediarilor" - avocati, experti, consultanti financiari, etc -, fara de care aceste operatiuni ar fi imposibile.

Avand la bord parlamentari britanici, militanti anticoruptie si jurnalisti, autobuzul negru parcurge cele mai frumoase cartiere ale Londrei, in timp de Borisovich indica, ici si colo, cand un hotel de lux in plin centrul zonei turistice a oraselui, cand o casa cocheta sau un complex imobiliar cu acces securizat.

Masina opreste in imediata vecinatate a parcului Hampstead Heath, din nordul capitalei britanice, in fata unei luxoase vile dotata cu sase dormitoare si o piscina interioara. O lunga perioada de timp, resedinta i-a apartinut lui James Ibori, fost guvernator nigerian, care a pledat vinovat in fata tribunalului britanic, in 2012. Acuzat, printre altele, si de spalare de bani, el a fost condamnat la 13 ani de inchisoare.

"Coruptia este vazuta, frecvent, ca o problema a tarilor in curs de dezvoltare", spune Saira O'Mallie de la organizatia One, creata de Bono, solistul de la U2 si care este co-organizator al acestei inedite excursii prin Londra. "In realitate insa, ne dam seama ca Marea Britanie si multe alte tari europene si Statele Unite faciliteaza coruptia... Aici, sub nasul nostru", a adaugat Saira.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 36.000 de imobile londoneze sunt detinute de companii offshore care poseda proprietati pe tot cuprinsul Angliei si Scotiei, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 122 de miliarde de lire sterline (154 miliarde euro).