In stare de libertate, pe o cauţiune de 50.000 de euro, va fi judecat un singur ministru din fostul cabinet catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declaraţiei de independenţă, indemnand, totodata, la dialog cu Madridul. Ceilalţi membri ai guvernului catalan destituit ulterior de executivul spaniol, respectiv fostul premier Carles Puigdemiont şi patru dintre subalternii săi, au părăsit Spania.

In aceste conditii, Parchetul spaniol a cerut emiterea unui mandat european de arestare pe numele lor şi transmiterea acestuia către Belgia, ţara unde Puigdemont a apărut marţi la o conferinţă de presă afirmând că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiţie pe care el o consideră politizată.

Într-un mesaj transmis de televiziunea regională catalană, care a precizat că Puigdemont se află în continuare în Belgia, şeful executivului provincial dizolvat a declarat: "Ca preşedinte al guvernului legitim al Cataloniei, cer eliberarea consilierilor şi a vicepreşedintelui Oriol Junqueras".

In acest context, premierul belgian Charles Michel i-a 'implorat' pe miniştrii săi - unii dintre ei membri ai Partidului Naţionalist Flamand (N-VA) - să nu vorbeasca despre Catalonia. Anterior, secretarul de stat belgian pentru migraţie şi azil, Theo Francken, membru al N-VA, fusese rugat să nu 'toarne gaz peste foc', după ce acesta a sugerat că fostul Puigdemont poate cere 'azil politic' în Belgia.

De asemenea, surse guvernamentale belgiene susţin că Charles Michel avertizează de mai multe luni că problema proclamării independenţei Cataloniei poate fi 'periculoasă' pentru Belgia, având în vedere unele aspiraţii secesioniste din partea populaţiei flamande.