"Vrem ca preşedintele Puigdemont să fie cel care să conducă valul mareei electorale pe care o vom realiza în 21" decembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a PDeCat şi coordonatoare generală, Marta Pascal, la încheierea unei reuniuni a acestui partid separatist catalan. În Consiliul Naţional de duminică, PDeCat a propus ca Puigdemont să se afle în fruntea listei unitare care ar urma să includă toate partidele separatiste şi foştii miniştri demişi de guvernul de la Madrid şi aflaţi acum în închisoare, relateaza agerpres.

"Cei privaţi de libertate să poată face parte din listele noastre", a spus Pascal, citată de cotidianul spaniol La Vanguardia. "Pariul nostru este o listă unitară amplă care să includă toate sensibilităţile. A venit momentul politicii", a adăugat ea, menţionand că PDeCat nu va impune condiţii potenţialilor parteneri.

Comentand informatia, La Vanguardia sustine ca, in ultimele zile, posibilitatea alcătuirii unei liste unitare pare să se fi risipit, in conditiile in care ERC (stânga republicană), celălalt mare partener din coaliţia Junts pel Si, a condiţionat participarea la o listă unitară de obţinerea unui rol mai relevant şi de includerea altor curente precum Candidatura Unităţii Populare (CUP, de extrema stângă) sau Podem Catalunya (aliatul din Catalonia al partidului spaniol de stânga Podemos).

Însă CUP urmează să decidă dacă participă la scrutinul din 21 decembrie pe liste separate pentru a intra apoi în orice fel de coaliţie, iar Podem se află în plină luptă internă, liderul său din Catalonia, Albano-Dante Fachín, riscând să fie înlăturat de la conducere. Prin urmare, mai multe aspecte fac ca pentru moment propunerea unei liste unice a partidelor catalane proindependenţă să nu fie viabilă, notează La Vanguardia.