In atmosfera Pamantului a existat azot sub forma moleculara. Insuficient insa pentru aparitia vietii pe planta, pentru ca azotul este activ chimic nu sub forma moleculara, ci monoatomica, capabila, ulterior, sa se reconfigureze in forme biologice utile.

Oamenii de stiinta au analizat furtunile care se formeaza pe stelele tinere de tipul Soarelui, fenomene care antreneaza emisii puternice de particule energetice. Specialistii au ajuns la concluzia ca, la fel, enormele explozii de pe Soare pot denatura campul magnetic al unei tinere planete, ceea ce face permite respectivelor particule sa ajunga in atmsfera Terrei.

Aici, aceleasi particule energetice genereaza formarea de compusi cu ajutorul protoxidului de azot si a acidului cianhidric. Acesta din urma va deveni, de altfel, sursa azotului monoatomic pentru construirea moleculei biologice.

La randul sau, protoxidul de azot poate contribui la incalzirea atmosferei planetei pana la temperaturi potrivite mentinerii apei in stare lichida. In opinia cercetatorilor, toate aceste fenomene ar fi putut avea loc cu miliarde de ani inurma, cand luminozitatea Soarelui era cu 30% mai mica decat in prezent.

Expertii americani considera ca mecanismul analizat de ei inseamna ca si alte planete, considerate inabordabile din acest punct de vedere, au sanse pentru crearea conditiilor optime vietii.