A fost o operatiune bine pusa la punct: zeci de atacuri cibernetice simultane au afectat întreprinderi, organizaţii si institutii de pretutindenti din lume, printre victime numarandu-se sistemul britanic de sanatate, producatorul auto francez Renault, dar si uzinele Dacia din Romania. Statele Unite si Marea Britanie au recomandat persoanelor fizice, companiilor şi organizaţiilor vizate să nu dea curs pretentiilor hackerilor, care vor bani pentru a debloca computerele infectate.

Astfel de atacuri s-au inregistrat in Australia, în Belgia, Franţa, Germania, Italia şi Mexic. In Rusia, suspectata, la un moment dat, ca s-ar afla in spatele acestei operatiuni, multe bănci au fost, la randul lor, atacate, afectate fiind inclusiv sistemele informatice ale companiei naţionale de căi ferate. 'Am constatat o expediere masivă către bănci a unui program malware (...), dar resursele instituţiilor bancare nu au fost compromise', a precizat centrul pentru monitorizare şi protecţie cibernetică a Băncii Rusiei.

Potrivit aceleeasi surse, toate bancile ruse au fost avertizate, începutul lunii mai, in legatura cu ameninţarea unui 'cobalt strike', un tip de virus diferit de cel 'ransomware' aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial. In ceea ce priveste compania de căi ferate RZhD, sistemele ei ar fi fost atacate parţial de un virus de tip 'WannaCry', dar atacul nu a perturbat traficul feroviar. Nu a ramas neatins nici ministerul rus de Interne.

Printre atlele, compania Kaspersky Lab, specializată în securitate cibernetică, susţine că Rusia a fost cea mai afectată de atacul informatic global început vineri, fiind vorba despre un atac nediscriminatoriu ce exploatează o vulnerabilitate detectată în sistemele de operare.

Intre timp activitatea a fost întreruptă parţial, sâmbătă, si la Uzinele Dacia de la Mioveni. "O parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu, în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncţionalităţilor care, la o primă vedere, sunt o consecinţă a atacului cibernetic ce a avut loc la nivel global", se precizează în comunicatul transmis de Direcţia Comunicare din cadrul Grupului Renault România.

Conform aceleiaşi surse, pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei.