De regula, arta contemporata este asociata monocromiei. Iata insa si alt concept: imagini cu 16,7 milioane de culori. Nu, nu este opera unui pictor, ci a programatorului ungar Jozsef Fejes. Potrivit New Scientist, Jozsef Fejes a folosit acelasi principiu utilizat la afisarea culorilor pe un ecran, formatul RVB. Unde fiecare culoare este compusa dintr-un melanj de alte trei, rosu, verde si bleu, de unde si numele formatului.

Fiecare culoare este caracterizata printr-o valoare cuprinsa intre 0, cand culoarea este absenta, si 255, unde este cea mai intensa. Prin urmare, exite 256 ori 256 ori 256 de culori posibile si, astfel, se obtine cifra de 16,9 milioane.

In aceste imagini, fiecare pixel reprezinta una dintre aceste culori diferite. Pentru a folosi toate culorile, este nevoie de o imagine cu dimensiuni de 4096x4096 pixeli. Dar programul lui JozsefFejes nu se multumeste sa la dispuna la intamplare, ele sunt plasate pe grupe, in functie de tenta si claritate..

„La inceput nu banuiam care va fi rezultatul: ceva foarte frumos sau, dimpotriva, o greseala de programare, o banalitate”, a recunoscut Fejes pentru New Scientist. „Am fost surprins de frumusetea rezultatului”.

Gentside Découverte