Desprinsa din context, cifra nu este deloc impresionanta. Trebuie insa precizat ca pe parcursul intregului an 2015, mediul de afaceri german a investiti in economia rusa 1,78 miliarde de euro. Cu cateva zeci de milioane de euro mai mult decat in prima jumatate a acestui an.

"Numai in primul trimestru au fost investite 655 de milioane de euro, de trei ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut", a precizat autorul articolului, citand datele Camerei de comert ruso-germana.

Unul din mijloacele de atragere a investitiilor straine in Rusia il constitutie asa numitele acorduri speciale de investitii. Astfel, unul dintre cei mai mari producatori mondiale de utilaje agricole - grupul german Claas, a semnat cu Ministerul infustriei un astfel de contract, in virtutea caruia intreprinderea dobandeste statut de "producator rus", putand pretinde la subventii de stat.

Companiile straine care recurg la aceasta strategie, se obliga, la randul lor, sa investeasca in productieile care nu exista inca in Rusia. Suma minima a ofertei investionale se ridica la 10 milioane de euro.