Potrivit Der Spiegel, statele din regiunea Baltica si Scandinavia sunt cele mai expuse amenintarii reprezentate de Rusia si au nevoie imediat de o suplimentare si intarire a prezentei militare.

"Nu exista convingerea ca fortele operative ale NATO vor reactiona suficient de rapid in caz de necesitate", citeaza publicatia germana din raportul mentionat.

La inceputul lunii octombrie, ministerul rus al apararii a anuntat ca SUA au deplasat in secret in Polonia o brigada de blindate, sporind, astfel, efectivul trupelor sale desfasurate in aceasta tara. Expertii de la Moscova sunt de parere ca aceasta miscare a fost reactie la "isteria" generata de exercitiile militare "Zapad-107" organizate de Rusia in Belarus la mijlocul lunii septembrie.

Polonia a dezmintit oficial aceste informatii, catalogate drept "minciuni", declarand ca pe teritoriul statului se afla doar cateva batalioane americane din componenta fortelor de reactie rapida. Varsovia a catalogat afirmatiile oficialilor rusi drept "tentativa de a justifica o agresiune pe fondul actiunilor defensive ale NATO.