Preşedintele Barack Obama a aflat despre această supraveghere electronică desfăşurată de Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA) din acest raport pe care l-a comandat la jumătatea anului, continuă cotidianul, care citează oficiali americani.

Potrivit respectivului document, NSA a ascultat convorbirile telefonice a circa 35 de şefi de stat sau lideri mondiali. Casa Albă a cerut stoparea, dar nu in totalitate, a acestui program de interceptare a mai multor şefi de stat şi oficiali, între care Merkel, potrivit WSJ. Oricum, subliniaza cotidianul, telefonul cancelarului german nu mai este ascultat. 

WSJ noteaza, in context, ca timp de cinci ani de la preluarea mandatului, presedintele Obama nu a stiut de aceasta latura a activitatii NSA. Surse de la Casa Alba au explicat ca aceasta anomalie se datoreaza faptului ca NSA promoveaza concomitent atat de multe operatiuni, incat, pur si simpul, nu poate sa informeze despre fiecare in parte. "Deciziile concrete se adopta la nivel de NSA. Presedintele nu le semneaza", mentioneaza publicatia, citand afirmatiile reprezentantului administratiei americane.

Duminică, NSA a dezminţit ferm dezvăluirile din presa germană potrivit cărora preşedintele Obama ştia din 2010 că Merkel este interceptată.

Bild am Sonntag, ediţia duminicală a cotidianului Bild, citează surse din cadrul serviciilor secrete americane potrivit cărora şeful NSA, Keith Alexander, l-a informat pe Barack Obama în legătură cu o operaţiune de interceptare a comunicaţiilor lui Merkel în 2010, fiind posibil ca operaţiunea în sine să fi început în 2002. Într-un comunicat al AFP, NSA a dezminţit aceste informaţii.

"Generalul Alexander nu a discutat cu preşedintele Obama în 2010 despre o presupusă operaţiune a serviciilor de informaţii care ar fi implicat-o pe cancelarul Merkel şi nu au discutat niciodată despre vreo operaţiune care să o implice. Informaţiile din presă care susţin contrariul nu sunt adevărate" a declarat Vanee Vine, o purtătoare de cuvânt a agenţiei de informaţii.

Ediţia de duminică a Frankfurter Allgemeine a declarat, la rândul său, fără a cita surse, că Obama a asigurat-o pe Merkel la telefon că nu este la curent cu interceptarea convorbirilor sale. Potrivit Der Spiegel, preşedintele american i-ar fi spus că dacă ar fi ştiut i-ar fi pus capăt imediat.