"Intrebarea esentiala este daca prietenii se spioneaza unii pe ceilalti. Raspunsul este ca asa ceva nu se poate. Suntem la dispozitia organelor parlamentare de resort, administratia cancelarului este pregatita sa le puna la dispozitie toate informatiile. Un proces care a inceput deja. De asemenea, am demarat consultari cu SUA", a spus Merkel.

Potrivit spuselor sale, guvernul federal va continua sa sustina activitatea BND, dar munca spionajului in domenii "precum lupta impotriva terorismului international este legata de colaborarea cu alte servicii speciale, inclusiv cu NSA", a adaugat Merkel.

"Acest scandal va avea consecinte", a comentat cotidianul Saarbrucker Zeitung dezvaluirile facute sambata de publicatia Der Spiegel, potrivit careia BND ar fi cooperat cu NSA pentru a spiona mai multi responsabili, precum si intreprinderi din Europa, in special Airbus.

Dar de aceasta data, a continuat Saarbrucker Zeitung, "responsabilii politici nu vor mai iesi atat de usor din situatia ca in 2003, cand guvernul de la Berlin a declarat pur si simplu inchisa afacerea NSA. Pe termen lung, a lasa lucrurile sa curga de la sine, pentru a nu-ti frige degetele, nu este o politica demna de un cancelar", a apreciat Saarbrucker Zeitung.

In acest context, Deutsche Welle a scrie ca, fara sa stie cancelarul,BMD a planificat o operatiune impreuna cu spionajl britanic GCHQ. Astfel, in 2012, britanii le-ar fi propus colegilor germani sa utilizeze cel mai nou sistem de colectare si analiza a datelor pentru a obtine informatiile Deutsche Telekom si a le transmite la Londra dupa procesare.

La randul ei, Marea Britanie ar fi pus la dispozitia Germaniei date colectate pe teritoriul ei. Al treilea participant la afacerea prezentata sub numele de Mondeyshoulder, ar fi putut deveni NSA, mentioneaza DW.