Numai intr-o singura zi, NSA a interceptat, anul trecut, 444.743 de liste de contacte din e-mailurile conturilor de Yahoo!, 82.857 din conturile de Facebook, 33.697 din conturi Gmail şi 22.881 din conturile altor furnizori de mesagerie online, preciza NSA într-o prezentare publicată de către jurnalul american. Reiese ca, intr-un an, se colecteaza in jur de 250 de milioane de liste de contacte de e-mail.

Ceea ce inseamna că milioane, daca nu chiar zeci de milioane de americani sunt vizaţi de această colectare de date, au comentat pentru cotidianul mentionat doi oficiali de rang înalt din serviciile de informaţii ale SUA.

Respectivele liste sunt mult mai pretioase, din punctul de vedere al informatiei furnizate, decat metadatele telefonice, deoarece prin e-mail se transmit inclusiv numere de telefon, adrese fizice, date economice sau familiale şi uneori primele linii dintr-un mesaj.

NSA interceptează aceste liste "din zbor" atunci când sunt schimbate pe Internet, mai des decât atunci când sunt "în repaus" în serverele calculatoarelor. Din această cauză, NSA nu are nevoie să notifice grupurile de Internet care adăpostesc aceste informaţii, precum Yahoo!, Google sau Facebook.

Listele sunt interceptate din puncte de acces situate "peste tot în lume", dar nu şi în Statele Unite, au precizat responsabilii de informaţii. Potrivit acestora, NSA evita, astfel, interdicţia de a intercepta informaţii referitoare la americani din centre aflate pe teritoriul SUA.

La jumătatea lui august, preşedintele american Barack Obama a promis să revizuiască programele americane de supraveghere, după dezbaterile provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden, care au scos la iveală existenţa unor programe secrete vaste de colectare a datelor telefonice şi electronice.