Pentru acest program, Biroul federal de anchetă lucrează cu CIA pentru a strânge mari cantităţi de date despre tranzacţiile internaţionale efectuate de americani sau alte persoane care au făcut obiectul unor anchete pentru terorism din partea agenţiei, informează Wall Street Journal.

Programul este autorizat de Patriot Act, legea care a fost adoptată după atentatele din 11 septembrie şi care permite NSA să colecteze aproape toate înregistrările telefonice din Statele Unite, potrivit unor oficiali informaţi în legătură cu această operaţiune.

Acest program arată cum diferitele agenţii de informaţii americane, şi nu numai NSA, folosesc acelaşi cadru legal pentru a strânge date. Informatiile, strânse de la Western Union sau alte companii americane specializate în transferul de bani, includ transferuri din sau către Statele Unite, dar nu numai tranzacţii naţionale, potrivit cotidianului.

Congresmenii, care au aflat despre existenţa acestui program în această vară, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de posibilitatea căutării numerelor de securitate socială sau a altor date pentru a face legătura între o activitate financiară şi o persoană anume. Dar programul a contribuit şi la descoperirea legăturilor între reţelele teroriste şi financiare, au declarat pentru cotidian foşti oficiali guvernamentali, mentioneaza Mediafax.