"Dreptul meu de azil aici se încheie la sfârşitul lui august. Dacă Brazilia îmi oferă gazduire, voi accepta bucuros, (...), mi-ar plăcea mult să trăiesc în Brazilia", a declarat Snowden, care se află la originea dezvăluirilor despre amploarea supravegherii electronice americane.

Printre altele, el a amintit ca a mai solicitat azil Braziliei, anul trecut, dupa revocarea pasaportuui american. "Când eram blocat în aeroportul din Moscova, am adresat o cerere de azil către diverse ţări, printre care se afla şi Brazilia. O cerere oficială", a precizat Snowden. Dar, a continuat el, Ministerul brazilian de Externe a apreciat că solicitarea nu a fost făcută în forma corectă.

In context, fostul agent a subliniat că nu a "oferit documente vreunei ţări în schimbul azilului, dat fiind că acesta este necesar să fie acordat din motive umanitare". "Nu am ales niciodată să merg în Rusia, mă aflam în drum către America latină, către Ecuador, dar paşaportul meu a fost anulat şi nu am mai putut să-mi continui călătoria", a spus el.

Pe de alta parte, Snowden a declarat din nou că a fost spion american de rang înalt, respingând ideea - propagată, în opinia sa, de către Washington - potrivit căreia a fost doar "un simplu analist". In SUA, Edward Snowden este inculpat pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului.

Dezvăluirile sale, provenind din documente sustrase, au creat o situatia jenanta pentru Guvernului SUA şi au tensionat relaţiile cu state aliate, furioase să descopere că Washingtonul înregistra inclusiv conversaţiile private ale liderilor lor.