In varsta de 68 de ani, Ren Zhengfei, a raspuns la intrebarile mai multor ziaristi pe tema amenintarii care planeaza asupra sanselor de dezvoltare a Huawei pe piata americana in contextul in care mai multi membri ai Congresului SUA suspecteaza societatea chineza de legaturi cu guvernul de la Beijing. Motiv pentru care, estimeaza alesii americani, Huawei constituie un risc pentru securitatea Statelor Unite.

Aparandu-si afacerea, Ren Zhengfei sustine insa ca Huawei nu face altceva decat sa „intinda niste cabluri”. Huawei, spune patronul companiei, nu detine nici controlul, nici responsabilitatea pentru informatiile care trec prin aceste „cabluri”.

„Daca apa care curge prin ele este poluata, cred ca nu este vina cablurilor”, a spus omul de afaceri, citat de New Zeeland Herald. Potrivit Fairfax Media, Ren Zhengfei este de parere ca dificultatile aparute sunt rezultatul „geloziei” americanilor pentru succesul intreprinderii fondata de el in urma cu 26 de ani.

De mentionat ca anul trecut, Canada a interzis, din considerente de securitate, firmelor straine de specialitate sa participe la constructia unei importante retele guvernamentale de comunicatii, operatiune de la care au fost exclusa grupul Huawei si compatriotul lui, ZTE. Huawei este al doilea furnizor mondial de echipamente de telecomunicatii, dupa Ericsson.

Prezenta in peste 140 de tari, Huawei numara 110.000 de angajati la sfarsitul anului 2010, dintre care jumatate in afara granitelor Chinei, pentru o cifra de afaceri de 32 de miliarde de dolari.