"Intenţionez să public aceste documente până la ultimul", a afirmat reporterul dosarului Snowden, intervievat de săptămânalul cultural francez la Rio de Janeiro. "Nu spun decat atat: ce este mai rău abia va veni. Oamenii se obişnuiesc cu aceste dezvăluiri, dar există mai multe documente despre ceea ce colectează NSA şi despre modul în care face acest lucru care vor şoca", subliniaza Greenwalt, precizand că "stă pe un munte de documente".

Avocat de profesie, Glenn Greenwald a colaborat în primăvara trecută cu informaticianul american Edward Snowden la publicarea unei serii de documente secrete care au dezvăluit un vast sistem de supraveghere electronică creat de către Statele Unite.

Contactat de "jurnalişti din lumea întreagă, care vor să coopereze (cu el) în dosare referitoare la ţara lor" încă de la primele dezvăluiri, Glenn Greenwald vorbeşte despre modul în care colaborează cu ei, în pofida faptului că acest lucru "consumă extrem de mult timp".

"Din punct de vedere legal, nu mă pot mulţumi doar să le dau ceea ce îi interesează, pentru că m-aş transforma în sursă, iar justiţia ar putea să mă urmărească pentru tăinuire. Pot doar să fiu jurnalist şi atunci este necesar să contribui la anchetele lor, să semnez articolele împreună cu ei", precizează fostul avocat.

În acest interviu, el revine, de asemenea, asupra neîncrederii faţă de instituţii media în care, în opinia sa, este posibil să îţi faci bine meseria "dacă eşti capabil să faci acest lucru în pofida instituţiei, ci nu mulţumită ei". După demisia de la ziarul britanic The Guardian, el se consacră în prezent lansării unei new media finanţate de fondatorul eBay Pierre Omidyar.

"Trebuie să îţi construieşti propria instituţie pentru a lupta cu arme egale împotriva Guvernului pe care-l expui", este ele de părere.  "Între timp am recrutat aproximativ 12 persoane, dintre care trei lucrează la Rio, cu mine. Nu căutăm doar jurnalişti de investigaţie specializaţi în domeniile securităţii naţionale şi libertăţilor publice, vom acoperi de asemenea domenii ca economia, ecologia sau sportul, iar ceea ce contează este filozofia muncii", conchide Glenn Greenwald.