„Daca nu vor da dovada de o anumita responsabilitate sociale, guvernul nu va putea ramane indiferent, fara sa intervina”, a spus seful executivului de la Londra, vorbind in parlament. El a adaugat ca The Guardian, unul dintre primele ziare care inserat in paginile lui informatiile transmise de Snowden, a publicat documente considerate daunatoare, dupa ce a acceptat, intr-o prima faza, sa distruga anumite date sensibile.

Cameron si-a exprimat, totusi, speranta ca ziarele isi vor schimba atitudinea, fara ca guvernul sa fie nevoit sa treaca la masuri. „Nu vreau sa utilizez „D-notices” (interdictie de publicare, n.r.) sau alte masuri mai radicale. Cred ca e mai bine sa facem un apel la responsabilitatea sociala a ziarelor”, a concluzionat Cameron.

Intre timp, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat ca administratia SUA solicita in mod regulat Rusiei extradarea fostului colaborator al Agentiei americana de securitate nationala (NSA), ale carei activitati de supraveghere a internetului si comunicatiilor internationale au fost dezvaluite de Snowden. In raspunsul ei, Moscova exclude categoric aceasa posibilitate, pe motiv ca fostul agent nu a comis nici o infractiune pe teritoriul Rusiei,

In acest context, deputatii germani si-au manifestat dorinta de a-l asculta pe Snowden. Iesind in fata presei, un purtator de cuvant al Justitie germane a afrimat ca nu exista nici un obstacol juridic ca fostul agent american sa vina sa le vorbeasca parlamentarilr din Bundestag, care au lansat o cerere in acest sens. Pana una, alta, s-a stabilit ca problema spionajului NSA, care, potrivit documentelor lui Snowden, ar fi interceptat inclusiv telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel, sa fie dezbatuta in sedinta extraordinara, la 18 noiembrie.