O astfel de supraveghere "permite ramanerea vesnic la putere", spune Christian Fredikson, de la grupul francez F-Secure. "Intr-o democratie, daca stiti ce gandesc cetatenii, puterea poate fi pastrata foarte usor. Este ceea ce a incercat sa creeze Richard Nixon, dar nu a dispus de instrumente bune",a adaugat expertul.

"In Europa, legislatia ete destul de puternica pentru a proteja viata privata..., dar legile pot fi rapid modificate", spune Christian Fredrikson, subliniind ca "nu trebuie sa permitem asa ceva".

"Nu stim nimic despre guvernele care vor veni in viitor", completeaza Mikko Hypponen, director de cercetare la F-Secure. "Lucrurile pot lua oricand o intorsatura nedorita", recunoaste acest specilist in cibernetica, ingrjorat de eventuala aparitie a unor guverne mai putin respectuoase fata de libertati si, prin urmare, dispuse sa exploateze la maxim instrumentele de supraveghere pentru a pastra puterea.

Accesul la datele operatorilor de telefonie mobila, la retele de socializare sau motoare de cautare permit realizarea unui profil precis al fiecarui alegator. Prezent, in luna martie, la conferinta CeBIT, cofondatorul Apple, Steve Wozniak, a declarat, printre altele: "Inainte, pentru a afla raspuns la intrebari existentiale, ne adresam batranilor, inteleptilor. Acum, se apeleaza la Google".

"Astfel, pot fi urmarite nu numai actiunile oameni, dar si gandurile acestora. Pentru ca utilizatorii nu mint pe motoarele de cautare sau pe site-urile de socializare", concluzioneaza Christian Fredrikson.