Deşi unele dintre aceste infecţii pot fi tratate cu uşurinţă, altele, precum MRSA sau alte bacterii rezistente la antibiotice, pot fi fatale sau pot afecta foarte grav sănătatea pacienţilor, fiind nevoie de mai multe luni de spitalizare şi îngrijiri medicale scumpe pentru a le combate. Potrivit sondajului realizat de ECDC, în fiecare zi, unul din 18 pacienţi din spitalele europene se luptă cu cel puţin o infecţie dobândită în spital, ceea ce înseamnă circa 3,2 milioane de pacienţi pe an.

'Infecţiile asociate sistemului medical reprezintă o problemă sanitară publică majoră şi o ameninţare pentru pacienţii europeni', susţine Marc Sprenger, directorul ECDC, care are sediul la Stockholm, Suedia. Potrivit acestui responsabil, multe dintre infecţii ar putea fi prevenite prin programe bine gândite şi susţinute. 'Asemenea programe, precum şi utilizarea prudentă a antibioticelor, îi vor ajuta pe toţi actorii implicaţi să-i protejeze pe pacienţii din spitalele europene', a afirmat Sprenger într-un comunicat.

Conform sondajului ECDC, care a acoperit 1.000 de spitale din 30 de ţări europene, cea mai mare rată a infecţiilor contractate în spital (19,5%) se înregistrează în rândul pacienţilor internaţi la terapie intensivă.

Cele mai des întâlnite infecţii sunt cele ale căilor respiratorii, precum pneumonia, şi cele ale sângelui. Acestea sunt adesea cauzate de bacteriile Klebsiella pneumoniae şi E. coli, care au demonstrat abilitatea de a dezvolta rezistenţă la unele din cele mai puternice antibiotice. Şi infecţiile locale dobândite în urma intervenţiei chirurgicale, precum şi cele ale tractului urinal sunt des întâlnite, multe dintre acestea fiind, de asemenea, rezistente la antibiotice.

Dintre toate infecţiile cu bacteria Staphylococcus aureus, peste 40% s-au dovedit a fi infecţii de tip MRSA, adică rezistente la meticilină, un antibiotic puternic. În întreaga lume, 53 de milioane de persoane pe an contractează infecţii cu MRSA, costul îngrijirilor medicale ridicându-se la peste 20 de miliarde de dolari. Acest tip de infecţie omoară peste 20.000 de persoane pe an în SUA şi un număr similar în Europa.

Comisarul european pentru sănătate, Paola Testori Coggi, a afirmat că rezultatele studiului ECDC sunt 'îngrijorătoare' şi a făcut apel la autorităţile sanitare să facă mai multe pentru a-i proteja pe pacienţi în spitale şi să intensifice lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Experţii susţin că spitalele suprautilizează adesea antibioticele, prescriindu-le înainte de a face teste pentru a descoperi de ce tratament este nevoie de fapt, ceea ce încurajează bacteriile să dezvolte modalităţi noi pentru a rezista la acestea, relateaza Agerpres in pagina electronica.