Scaderea ratingului a fost justificata prin deteriorare generală a bonității celor 28 de state membre ale UE.

În luna noiembrie a acestui an, S&P a retrogradat ratingurile a două mari economii europene - Franța și Olanda. În timp ce Olanda a fost lipsita de categoria cea mai inalta, Franța a fost retrogradata de la "AA+" la "AA". În ambele cazuri analistii au remarcat perspectivele reduse pentru accelerarea creșterii economice.

Acum, rating de credit mai mare au doar șapte țări europene. Doua dintre acestea - Danemarca și Suedia - sunt membre ale UE, dar nu fac parte din zona euro, iar alte două - Elveția și Norvegia - nu sunt membre ale UE. Pozitii foarte bune in opinia analistilor S&P pastreaza Germania, Marea Britanie și Finlanda.

Liderii europeni au opinii diferite atucni cand vine vorba despre aprecierea eforturilor în depășirea crizei. Președintele francez Francois Hollande, înca din vara acestui an, a declarat că in zona Euro criza a fost depasita. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a declarat, pe 18 decembrie, spunand ca nu s-a incheiat inca criza datoriilor publice. 

Conducerea Uniunii Europene nu este in acord cu agențiile de rating majore - S&P, Fitch Ratings și Moody's. La începutul lunii decembrie Bruxelles a anuntat ca cele trei agentii risca amenzi și chiar retragerea licențelor pentru încălcări în procesul de afisare a ratingurilor.