Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a avertizat că ar putea retrograda ratingurile de credit ale României, Macedoniei, Albaniei şi Serbiei dacă dificultăţile cu care se confruntă Grecia vor afecta sistemele lor bancare.

Creditorii eleni deţin 'bănci de importanţă sistemică' în aceste state din sud-estul Europei şi există temeri că, în eventualitatea în care Atena va ieşi din zona euro, instituţiile ei financiare vor da faliment, ceea ce va avea un efect de domino asupra subsidiarelor lor. Dacă în urma acestor evoluţii guvernele vor trebui să salveze băncile, vor fi afectate finanţele publice şi perspectivele de creştere pe termen lung deoarece băncile vor limita creditarea pentru a se menţine pe linia de plutire, apreciază Standard & Poor's.

'Nu excludem posibilitatea sprijinului guvernelor pentru bănci. Dacă un astfel de sprijin substanţial afectează datoria şi situaţia financiară, impactul asupra ratingurilor suverane va fi negativ', se arată în raportul S&P. Grupul elen Alpha Bank are cea mai extinsă reţea în regiune, cu subsidiare în România, Bulgaria, Serbia, Albania şi Macedonia. De asemenea, Eurobank Ergasias şi Piraeus Bank au subsidiare în Romania şi Bulgaria, ultima având şi în Serbia.

S&P avertizează că băncile ar putea apela la cele mai valoroase active ale subsidiarelor în încercarea de a evita falimentul, iar eforturile băncilor centrale nu vor putea probabil opri retragerile din depozite.

În prezent, S&P atribuie Bulgariei un rating 'BB plus', cu perspectivă stabilă, României - 'BBB minus' - cu perspectivă stabilă, Macedoniei 'BB minus - cu perspectivă stabilă, Albaniei - 'B' - cu perspectivă pozitivă şi Serbiei 'BB minus' - cu perspectivă stabilă negativă.

Agenţia estimează că în România şi Serbia cota de piaţă a subsidiarelor băncilor elene este de aproximativ 15% din totalul activelor din sistemul financiar, în timp ce în Bulgaria şi Macedonia procentul depăşeşte 20%, noteaza agerpres.