Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a fost nevoit să îşi anuleze o vizită prevăzută în Rusia "din cauza sănătăţii" preşedintelui rus, Vladimir Putin, scrie in numarul sau de astazi cotidianul Kommersant.De mai multe saptamani, starea de sanatate a presedintelui rus face obiectul unor speculaţii, aparute in contextul anularii de catre Kremlin a mai mulltor vizite pe care Putin urma, conform programului de lucru anuntat, sa le efectueze in Rusia si in strainatate. Oficial, responsabilii presedintiei au declarat ca nu exista motive de ingrijorare, fiind vorba de o agravare a unei probleme mai vechi la coloana vertebrala. Se pare insa ca lucrurile sunt ceva mai complicate. O confirmare in acest sens a venit zilele trecute de la presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko. Intr-un interviu acordat agentiei Reuters el a declarat ca Putin are probleme serioasa la coloana. 

Vizita lui Noda in Rusia a fost programata pentru luna decembrie, fara a fi precizata o data anume. Pe agenda intrevederile figura o intalnire cu Putin. Deplasarea a fost insa anulata. Potrivit agenţiei Jiji, premierul a explicat motivele acestei decizii primarului oraşului Nemuro (în nordul Japoniei), venit la Tokyo pentru a discuta cu el despre problema insulelor Kurile, pe care Japonia le reclamă Rusiei sub numele de Teritoriile de Nord.

În acest cadru, Noda a anuntat ca vizita în Rusia nu va mai avea loc pe termenul convenit din cauza "stării de sănătate" a lui Putin, a dezvaluit primarul, Shunsuke Hasegawa, citat de agenţia de presă. Contactate de France Presse, surse ale guvernului de la Tokyo au confirmat caanularea vizitei lui Noda a fost decisă la solicitarea Moscovei. "Partea rusă a informat Japonia în legătură cu dorinţa sa de a amâna întâlnirea, evocând o suferinţă a lui Putin", a explicat sursa citată.

Un purtător de cuvânt allui Noda nu a vrut să comenteze aceste informaţii. Pe de alta parte, un comunicat difuzat miercuri de Kremlin informeaza ca va merge luni în Turcia, unde va avea întrevederi pe teme-cheie de pe scena internaţională, cum ar fi situaţia din Orientul Mijlociu.