„In secolul 21 nu te poti comporta ca in secolul 19, invadand o alta tara sub un pretext inventat”, a declarat Kerry in direct la postul de televiziune CBS, subliniind ca Rusia este inca in masura sa evite o evolutie nedorita a evenimentele si sa reglementeze criza. In caz contrac, a avertizat seful diplomatiei americane, cel putin 10 ministri ai administratiei SUA au fost de acord cu introducerea de sanctiuni impotriva Moscovei.

In plus, a continuat Kerry, Rusia risca sa fie exclusa din Grupul celor 8 state industrializate (G8, unde Moscova participa numai la dezbaterile politice, nu si la cele financiare). „Daca lucrurile nu se schimba, este posibila excluderea acestei tari din G8”, a afirmat diplomatul american la CBS.

Dezvoltand subiectul, Kerry a precizat ca Rusia s-ar putea confrunta cu „inghetarea activelor intreprinderilor rusesti, cu retragerea mediului de afaceri american de pe piata rusa, ceea ce va antrena o si mai mare depreciere a rublei. Daca Rusia vrea sa fie membru G8, ea trebuie sa se comporte ca atare. G8 si alte cateva tari sunt dispuse sa supuna Rusia unei blocade economice pentru aceasta interventie”, a mentionat Kerry.

Contactat de ziaristi, purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov, a refuzat sa comenteze declaratiile secretarului de stat al SUA. Pana una alta, Washingtonul a anuntat ca a suspendat pregatirile pentru summitul G8, programat pentru luna iunie, la Soci. Exemplul Casei Albe a fost urmat de Franta si Canada.