Printre altele, Clinton a spus că esecul sau a fost cauzat, partial, de "resentimentele" preşedintelui Putin faţă de ea. Fosta Prima doamna a Americii a vorbit despre un "complot fără precedent al ruşilor", fapt care, in opinia ei, "ar trebui să îi preocupe pe toţi cetatenii Statelor Unite".

Pentru ca, a continuat fostul secretar de stat, atacul cibernetic nu a vizat doar campania sa, ci "intreaga ţara". In acest context, Clinton a cerut o investigaţie aprofundată în Congres, pentru că "publicul are nevoie să ştie ce s-a petrecut şi de ce, pentru a preveni noi atacuri". Fostul candidat a confirmat, practic, informaţiile, potrivit carora Putin ar fi dirijat personal "atacul la sistemul nostru electoral şi la democraţia noastră, aparent pentru că are o ranchiună personală contra mea" din perioada cand conducea diplomatia SUA (2009-2013) şi înainte ca liderul rus să revina sefia ţării în 2012.

Clinton a arătat că relaţia sa cu Putin s-a schimbat de când a emis un comunicat ce condamna nelegitimitatea alegerilor parlamentare din 2011, când a început consolidarea revenirii acestuia la Kremlin, iar acesta a învinuit-o de protestele istorice împotriva sa după acele alegeri.

"Nu cred că evenimente cu ramificaţii atât de importante se produc în guvernul rus fără ca Vladimir Putin să fie la curent", declarase, anterior, la postul de teelviziune MSNBC un consilier apropiat al preşedintelui Barack Obama, Ben Rhodes. Acuzaţia - formulată deja anonim prin intermediul presei - a fost respinsă de Moscova. "Absurdităţile nu se pot baza pe niciun fundament", a venit replica purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Tot ce ştim despre modul în care funcţionează Rusia şi modul în care Putin controlează guvernul ne face să credem asta, vorbim încă o dată despre piraterie cibernetică de o asemenea amploare, vorbim despre guvern la cel mai înalt nivel", a adăugat Ben Rhodes. "În ultimă instanţă, Vladimir Putin este responsabil de acţiunile guvernului rus", a ţinut el să menţioneze.

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a ajuns la concluzia ca Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale americane cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să câştige. Preşedintele ales a respins vehement aceste afirmaţii. SUA vor riposta în faţa actelor de piraterie cibernetică ale Rusiei din timpul campaniei prezidenţiale, a avertizat Barack Obama.

"Este clar că dacă un guvern străin, oricare ar fi, încearcă să vicieze integritatea alegerilor noastre, atunci trebuie acţionăm", a spus liderul de la Casa Alba. "Vom actiona în momentul şi acolo unde vom decide", a adăugat el. Potrivit precizarilor sale, unele represalii "vor fi explicite şi publice, altele poate că nu".

In virtutea dreptului la replica, autoritatile de la Kremlin au apreciat că Statele Unite ar trebui fie să dovedească acuzaţiile că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din SUA prin atacurile cibernetice asupra structurilor Partidului Democrat, fie să închidă subiectul, relatează Reuters."Fie încetăm să mai vorbim despre aceasta, fie oferim unele probe, în cele din urmă. Altfel, totul este aproape indecent", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, la Tokyo, unde şeful statului rus se află într-o vizită.