În pofida unor tratative intense şi a unei seri de du-te-vino între Senatul cu majoritate democrată şi Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, niciun proiect de lege a finanţelor nu a putut fi adoptat la timp pentru începerea exerciţiului bugetar 2014, care a debutat marţi, la ora 00.00 (07.00 ora României). Prin urmare, Casa Albă le-a ordonat agenţiilor federale, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, să înceapă încetarea parţială a activităţii, pentru care s-au pregătit.

Barack Obama a încercat o ultimă intervenţie luni, avertizând că o paralizare a statului federal ar avea "consecinţe economice foarte reale pentru oameni în viaţa de zi cu zi şi imediat". "Chiar au făcut-o", a deplâns preşedintele într-un mesaj postat pe Twitter la scurt timp după miezul nopţii. Preşedintele a promulgat luni seara o lege care le garantează militarilor că vor fi plătiţi la timp indiferent ce se va întâmpla.

Eşecul Congresului este punctul culminant al unei perioade de 33 de luni de dispute continue pe tema bugetului între democraţi şi republicani, care au preluat controlul Camerei Reprezentanţilor, în ianuarie 2011, după alegerea a zeci de congresmeni ai mişcării Tea Party.

De la Departamentul Apărării la agenţia de protecţie a mediului, toate serviciile federale sunt somate să îşi reducă imediat efectivele la minimul vital, care reprezintă de multe ori 5 la sută din personal. Securitatea naţională şi serviciile esenţiale nu sunt scutite. Dar aproximativ 800.000 de funcţionari consideraţi neesenţiali, din peste două milioane, vor avea la dispoziţie patru ore pentru a se prezenta la birou, a-şi aranja lucrurile, pentru a-şi anula reuniunile şi a se întoarce acasă, fără garanţia unei plăţi retroactive. Toate parcurile naturale din ţară, administrate de National Park Service, între care imensele parcuri Yosemite şi Grand Canyon, precum şi muzeele şi monumentele din Washington vor fi închise publicului.

Dar potrivit economiştilor, efectul asupra economiei ar fi modest, cu atât mai mult cu cât această situaţie ar urma să dureze doar câteva zile. În ceea ce priveşte reforma sistemului de sănătate, democraţii şi republicanii s-au acuzat reciproc.  "Este o ruşine că aceste persoane, alese pentru a reprezenta ţara, sfârşesc prin a reprezenta Tea Party şi anarhiştii", a acuzat Harry Reid, şeful majorităţii democrate din Senat, scrie Mediafax.

"Senatul a persistat şi a respins oferta noastră", a declarat John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, în jurul orei 05.00 GMT (08.00 ora României). Republicanii au reuşit să obţină adoptarea unei moţiuni care vizează convocarea unei comisii bicamerale, dar Senatul ar urma să o respingă. Unii recunosc deja că opinia publică va arunca vina asupra republicanilor. Aceştia "vor fi percepuţi ca cei care au blocat şi au provocat încetarea activităţilor statului federal", a declarat luni seara senatorul John McCain.

Motivul blocajului se numeşte "Obamacare", aşa cum este supranumită reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama. Republicanii cer ca orice acord bugetar să revină, sub o formă sau alta, asupra acestei legi emblematice pentru primul mandat al lui Barack Obama, votată în 2010. Începând de marţi, milioane de americani fără asigurare medicală vor putea să se înscrie pe Internet pentru a beneficia de o asigurare subvenţionată începând din ianuarie 2014.

Orice american va trebui să fie asigurat începând cu această dată, sub pedeapsa unei penalizări fiscale cu o valoare iniţială simbolică, respectiv de 95 de dolari în 2014. Această obligaţie, validată de Curtea Supremă, este asimilată cu un abuz de putere de către republicani. Ei subliniază că legea nu este gata, administraţia recunoscând că sistemele informatice nu vor fi operaţionale din prima zi. Senatul şi Camera Reprezentanţilor îşi vor relua activitatea marţi, începând cu ora 13.30 GMT (16.30 ora României).