Conform noilor prevederi, daca o instanta de judecata decide ca o clauza dintr-un anumit contract de credit este abuziva, atunci respectiva clauza va trebui eliminata din toate contractele de acel gen. Contractele de credit conţin multe clauze considerate abuzive de către clienţi. Una dintre acestea se referă la dobânzile ascunse, care duc la creşterea semnificativă a ratelor în timp.

Chiar dacă sunt clienţi care au decis să dea banca în judecată, instuţiile financiare pot fi cu greu trase la răspundere.Anomaliile se regăsesc în toate contractele de credit semnate de peste 5 milioane de români. Noul Cod de Procedură Civilă ar proteja suplimentar clienţii de abuzurile băncilor.

După eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, băncile ar fi obligate să le returneze clienţilor păgubiţi sume de ordinul a 600 de milioane de euro, anual. Pentru a scăpa cu bugetele intacte, bancherii au convins Guvernul să intervină în favoarea lor. Mai exact, Executivul s-a angajat în scris în faţa FMI-ului să amâne aplicarea prevederii din Codul de Procedură Civilă care îi apară pe români de costurile ascunse ale instituţiilor de credit.

Deputaţii au decis ca noul Cod de Procedură Civilă să intre în vigoare la 1 februarie.

„În primul rând, noi credem că o protecție adecvata a consumatorilor în cazul tranzacțiilor financiare este foarte importantă. In multe țări, supravegherea sectorului financiar și a băncilor este în grija unei autoritati, iar supravegherea modului de functionare a piețelor financiare si protecția consumatorilor este in grija altei institutii. Deci, ca principiu, credem că este foarte important acest lucru. Cu toate acestea, la fel de important este si modul în care legile sunt aplicate. Nu trebuie afectate instituțiile financiare și băncile, deoarece riscurile potențiale sunt prea mari. De aceea, am convenit cu guvernul și banca centrală, care urmareste aceste probleme foarte atent, că va fi făcut un fel de studiu de impact și de examinare a procedurilor, pentru a se asigura ca punerea în aplicare a Codului civil se va face într-un mod care să protejeze consumatorii și sa minimalizeze riscurile ca băncile sa refuze să acorde împrumuturi pentru consumatori, pentru că este prea periculos. Nu trebuie să arunci copilul cu tot cu apa de copaie, asta e ideea", a spus de Vrijer in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a dat de inteles ca aplicarea legii ar putea fi amanata pana la finalizarea studiului de impact.

„Noi înțelegem că această lege intră în vigoare condiționată de alte legi, poate de la 1 februarie, poate mai târziu, iar în cazul în care intră în vigoare noi credem că ar fi bine să se aștepte cu aplicarea legii până cand studiul de impact si evaluarea vor fi finalizate, pentru a se evita producerea unor pagube mari sectorului financiar, fără motive întemeiate. "

 

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis la sfarsitul anului trecut o scrisoare Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Justitiei, cerandu-le ajutorul in acest caz, intrucat legea ar produce bancilor pierderi de 600 de milioane de lei anual.