"Uimitor a fost faptul ca extinderea Universului, potrivit celor constatate in 1998, se acclereaza, nu incetineste asa cum s-a crezut anterior", a spus Hawking intr-o discutie cu legendarul jurnalist Larry King.

"Se spune ca principala cauza o reprezinta , dar asta este denumirea data de noi la ceva ce nu intelegem. Printre altele, noi nu stim de ce aceasta valoare nu este egala cu zero sau, dimpotriva, este mai mare, si daca acceleratia este permanenta pe masura extinderii Unversului", a adaugat omul de stiinta.

Timp de aproape un secol, expertii au considerat ca Universul se mareste dupa Big Bang, marea explozie, dar ca acest proces de largire incetineste in timp. In 1998 aceasta teorie a fost insa demolata de noile date obtinute de cercetatori.

In cadrul aceluiasi dialog cu Larry King, Hawking a revenit la unul dintre subiectele frecvent abordate de el, anume inteligenta artificiala. In opinia expertului, robotii trebuie conceputi si construiti conform exigentelor de etica si cu respectarea stricta a unor masuri de securitate, pentru ca masinile vor fi aproape imposibil de oprit daca scapa de sub controlul omului.

"Cand robotii vor atinge un stadiu critic, unde vor fi in masura sa evolueze singuri, nu se poate anticipa pana unde obiectivele lor coincid cu ale noastre", a apreciat Hawking.

"Inteligenta artificiala utila ar putea coexista cu oamenii, spoindu-le capacitatea. Dar o inteligenta artificiala scapata de sub control, nu poate fi oprita usor. Dezvoltarea inteligentei artificiale trebuie sa respectele exigentele etice si masurile de securitate", a insistat astrofizicianul britanic.