'Luând în considerare volumul mare de cereri din ultimii trei ani, estimăm că stocul actual de spaţii logistice de trei milioane mp va creşte cu 500.000 mp în 2017 (aproximativ 17%), marcând cea mai mare rată de livrări post-criză. Circa 40% din noile livrări vor veni din partea companiilor FMCG, 20% din partea sectorului de comerţ online, iar 10% din partea depozitelor IT şi electronice', spun analiştii imobiliari.

Piaţa îşi va continua ascensiunea cu numeroase livrări speculative care, conform Colliers International, vor fi absorbite rapid datorită creşterii cheltuielilor de consum, scrie agerpres.

Dacă în 2016, fabricile de prelucrare analizau zona balcanică pentru o posibilă intrare pe piaţă, schimbările structurale din economia României ar putea face posibile aceste demersuri în decursul acestui an. Vizată nu este doar Capitala, ci şi oraşele secundare şi terţiare în care au fost dezvoltate numeroase proiecte comerciale şi care beneficiază de îmbunătăţirea infrastructurii.

Conform analizei, în 2017, livrările în zona Bucureştiului ar putea creşte cu până la 80%, faţă de 60% în 2016. Cu toate acestea, datorită proiectului de autostradă în Transilvania care ar stabili o rută de tranzit rapid, se aşteaptă ca marile oraşe din regiune să atragă atenţia fabricilor importante de prelucrare ce îşi doresc să atenueze unele neajunsuri ale forţei de muncă.

Comerţul online va fi principala sursă a cererii de spaţii industriale în următorii cinci ani. Se estimează în continuare intrări de noi jucători şi din sfera comerţului online, mai ales în condiţiile în care spaţiile de depozitare existente nu fac faţă cererii actuale.

Anul 2016 a reprezentat un punct de ascensiune pentru sectorul industrial, rata de neocupare a spaţiilor din Bucureşti scăzând de la 5% în 2015 la 2% la sfârşitul anului 2016 şi menţinându-se la 5% în restul ţării, în condiţiile în care totalul de spaţii livrate a ajuns la 350.000 mp. În ceea ce priveşte chiriile, conform datelor Colliers International, acestea nu au fluctuat în 2016, menţinându-se între 3,8 şi 4,25 euro/mp, însă este posibil ca în 2017 să înregistreze creşteri, din cauza pieţei de construcţii care va încerca să se adapteze livrărilor planificate în acest an.