Denumit Laquintasaura venezuelae, după țara unde a fost idenficat, acest dinozaur a trăit în urmă cu 200 de milioane de ani, la începutul Jurassicului, perioadă care a urmat după marea dispariție în masă dintre Triassic și Jurassic, afirma studiul publicat în revista britanica Proceedings of the Royal Society B.

Analiza rămășițelor fosile arata că Laquintasaura măsura aproximativ 1 metru de la cap la coadă, avea un bazin de 25 de centimetri lățime, asemănător celui de pasăre, și avea și cioc. Acest dinozaur se deplasa biped, se hrănea în general cu plante, dar caracteristicile curbate ale unora dintre dinții săi indică faptul că își completa hrana și cu insecte sau cu alte prăzi mici.

Aceste caracteristici îl identifică pe Laquintasaura drept unul dintre cei mai vechi reprezentanți ai unui mare ordin de dinozauri, Ornithischia sau Predentata — ordin de dinozauri ierbivori cu cioc.

Acest ordin de dinozauri se află la originea evoluției unor mari dinozauri ierbivori patrupezi, așa cum era iguanodonul, stegosaurul și triceratops, care au trăit la sfârșitul Jurassicului.

"Este fascinant și surprinzător să descoperim că dinozaurii trăiau deja în turme într-o perioadă atât de îndepărtată", a comentat Paul Barret, paleontolog la Muzeul de Istoria Naturală de la Londra, autor al studiului.