'Nu vom ataca pe nimeni dacă nu vom fi atacaţi, dar cu siguranţă vom contraataca dacă vom fi atacaţi', a declarat colonelul Yang Yujun, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul guvernului, scrie agerpres.

Este al nouălea document de acest tip din 1998 şi până în prezent, iar Yang a menţionat că noutatea actualului text constă în faptul că are o abordare 'mai strategică şi mai vizionară' într-un context mondial de 'schimbări fără precedent, în timp ce China se află într-un punct critic al reformei şi dezvoltării'.

Desi confirma angajamentul Chinei pentru o dezvoltare paşnica, documentul evidentiaza 'domeniile critice de securitate', precum oceanele, spaţiul, spaţiul cibernetic şi forţele nucleare, avertizand că forţele navale 'îşi vor modifica gradual perspectiva'. Adica vor trece de la o strategie unică de 'apărare a apelor teritoriale' la una care să asigure şi 'protecţia în apele deschise'. 'Avem nevoie de o Marină puternică pentru a apăra interesele maritime ale Chinei', a spus Yang.

Pe de altă parte, Yang nu a vrut nici să confirme, nici să infirme planurile Chinei de a construi mai multe portavioane, în condiţiile în care momentan dispune de unul singur - portavionul Liaoning - şi pe fondul unor informaţii potrivit cărora a fost deja construit un al doilea, deşi se crede că în realitate există planuri pentru construcţia unui număr mult mai mare de submarine.

În plus, pe fondul acuzaţiilor reciproce de spionaj electronic între China şi SUA, Yang a insistat că ţara sa 'este deseori victima piraţilor informatici' şi a avertizat că autorităţile de la Beijing intenţionează să intensifice controlul şi apărarea asupra spaţiului cibernetic.