In opinia lui, situatia s-ar putea agrava din cauza contradictiilor interne ale actualului sistem international. Fondatorul Stratfor, institutie care i se ma spune "CIA din umbra", estimeaza ca perioada de calm nu garanteaza linistea va dura la nesfarsit in Europa si Statele Unite, iar conflictele nu vor reizbucni.

"Din 1815 pana in 1871 nu a existat nici un razboi intre statele europene", si-a justificat Friedman punctul de vedere. "Apoi a explodat Prima conflagratie mondiala", a adaugat analistul, potrivit caruia evolutia relatiilor internationale risca sa conduca spre un razboi de anvergura.

"Nu exista secol care sa fi fost ocolit de un razboi sistemic, adica unul capabil sa implice si sa dea peste cap intreg sistemuil. Sunteti sigur ca vreti sa pariati ca acest secol va fi singurul care nu va trai experienta unui razboi?", a intrebat Friedman.

El crede ca eventualele razboaie s-ar putea derula in Europa de Est, Orientul Mijlociu si Pacific. In ceea ce priveste Europa, un potential conflict ar putea fi provocat de actiunile unor tari in plina reasezare pe arena mondiale, precum Polonia si al Turcia, in timp ce in Pacific, un razboi pe mare ar putea implica Statele Unite si Japonia.

Friedman considera ca principalul pericol provine de la instabilitatea care insoteste procesul de dezvoltare si afirmare a statelor care, conjunctural, isi asuma roluri majore.