Analistii americani au schitat trei scenarii de baza pentru o ofensiva a armatei ruse in Ucraina si ocuparea de noi teritorii.

1. Cucerirea caii terestre spre Crimeea

Expertii Stratfor sunt de parere ca militarii rusi vor reusi fara probleme sa apere zonele cucerite, folosind raul Nistru. In plus, sunt ocupate orasele Mariupol, Herson si Novaia Kahovka. Singura problema o va constitui, conform aprecierilor specialistilor Stratfor, pastrarea liniei terestre a frontului.

Sunt cucerite orasele Mariupol, Herson si Novaia Kahovka, singura problema fiind pastrarea teritoriilor ocupate. O operatiune pentru care este nevoie, potrivit estimarilor Stratfor, de 6-14 zile si de 24.000-36.000 de oameni.

2. Cucerirea unei fasii de teren de-a lungul Marii Neagre.

O fasie de pamant lunga de 30-50 de kilometri si care va ajunge inclusiv la Marea Azov. "O astfel de operatiune are in vedere slabirea economiei Ucrainei, care va fi, astfel, privata de orice iesire la Marea Neagra. Dar va fi nevoie de efective umane importante pentru a intari securitatea teritoriilor ocupate". Va fi  nevoie de 40.000-60.000 de soldati si de 23-28 de zile.

3. Cucerirea teritoriilor de pe malul stang al Nistrului

Sunt vizate inclusiv orasele Kiev si Dnepropetrovsk. "Inainte de toate va fi nevoie de o sustinuta munca de lamurire la nivelul populatiei locale, pentru a evita un razboi civil, care oricum va izbucni", subliniaza autorii raportului. Pentru o asemenea ofensiva va fi nevoie de cel putin doua saptamani si de aproape jumatate din efectivul total al armatei terestre a Rusiei, adica de aproximativ 135.000 de oameni.