Desigur, trebuie inceput cu Ucraina. O tara deosebit de importanta pentru Rusia, ca zona tampon care o departe de Occident si ca traseu pentru transportul resurselor energetice in Europa.

In ianuarie anul trecut, Rusia era atotputernica in Ucraina. Dar o luna mai tarziu, fostul presedinte, Viktor Ianukovici, fugea din tara, puterea fiind preluata de un guvern prooccidental. Putin a sperat ca, dupa inlaturarea lui Ianukovici, estul Ucraina se va rascula impotriva Kievului, dar s-a inselat. Dimpotriva, sustinut de Occidentul, noua putere ucraineana isi consolida pozitia.

In iulie anul trecut, rusii nu controlau decat mici teritorii din Ucraina, printre care si Crimeea unde Moscova oricum detine o puternica grupare militara. Putin nu a crezut ca noul guvern de la Kiev va rezista: el a mizat pe instabilitate in intentia de a dezbina SUA si Europa. In acest context, un rol important l-a jucat doborarea avionului malaysian.

Daca se va dovedi ca Rusia a furnizat separatistilor rachete si specialisti care sa le deserveasca, Moscova va putea fi trasa la raspundere. Ceea ce inseamna ca Rusia nu va mai avea nici o posibilitate de a-i atata pe europeni impotriva americanilor.

In aceste conditii, estimeaza George Friedman, Putin se va transforma dintr-un conducator eficient si intelept intr-un om periculos si imcompetent, gata sa porneasca la razboi. Va fi un moment critic pentru europeni. Pe de alta parte, Putin nu trebuie sa uite de soarta unora dintre predecesorii lui. Nikita Hrusciov, spre exemplu, care s-a trezit inlaturat de la putere cand s-a intors din concediu, dupa asa numita criza a rachetelor.

Nu, Putin nu este inca un politician ajuns la capat de drum. Dar in conditiile in care Rusia se confrunta, pe de o parte cu situatia din Ucraina, iar pe de alta cu sanctiunile occidentale si criza financiara generata inclusiv de scaderea preturilor la petrol, este de presupus ca multi dintre colegii lui analizeaza tot felul de variante.

Probabil ca acelasi lucru face si Putin: cantareste scenariile care i-au mai ramas la indemana. Desigur, el nu poate sa cedeze in fata Occidentului si nu este exclus ca, pus in fata unor serioase probleme politice, Putin sa devina si mai agresiv, mai ales ca nimic nu-i iese in ultimul timp. Intrebarea este ce se va intampla in cazul in care Putin va disparea. Nu trebuie uitat ca Lenin a fost infiorator, dar Stalin a fost si mai infiorator.