Indiferent de masurile adoptate in lupta împotriva încălzirii climatice, Miami, New Orleans şi alte oraşe din Statele Unite s-ar putea trezi sub ape, ca urmare a creşterii nivelului oceanelor, sustine respectivul studiu. Florida numara cele mai multe mari oraşe ameninţate de creşterea nivelului apelor, sustin cercetătorii, care s-au concentrat pe zone vulnerabile si unde, in prezent, locuiesc cel puţin 20 de milioane de persoane.

Potrivit lui Ben Strauss, Miami, oraş aflat la o cotă joasă pe un sol calcaros, nu ar fi suficient protejat de digurile construite. După Florida, cele mai amenintate state americane sunt, conform studiului, California, Louisiana şi New York.

De altfel, celebru pentru muzica şi gastronomia sa, oraşul New Orleans din Louisiana se scufundă deja. "Ceea ce se întâmplă cu New Orleans este foarte trist. Perspectivele sale sunt şi mai întunecate decât în cazul oraşului Miami", a apreciat Strauss.

Dacă nu se face nimic pentru reducerea consumului de energie din surse fosile, până în 2100 nivelul apelor de pe planetă va creşte cu 4,3-9,9 metri, potrivit lui Strauss, care adaugă totuşi că este imposibil de prevăzut când se va petrece o asemenea creştere a apelor. Şi New York este în pericol şi, în cel mai întunecat scenariu, oraşul nu ar mai fi locuibil din 2085, potrivit cercetătorilor.

Studiul realizat de Climate Central reprezintă "o contribuţie utilă" la cercetările efectuate pe această temă, a comentat, la randul sau, climatologul Michael Mann, el insusi semnatar al raportului. Concluziile lucrarii oferă "o mai bună evaluare a impactului nefast al creşterii nivelului oceanelor în viitoarele decenii dacă vor fi continuate aceleaşi politici în materie de consum de energie din surse fosile", a adaugat el.