"În ultimele luni, China a întreprins acţiuni unilaterale şi destabilizatoare în Marea Chinei de Est", a declarat Chuck Hagel, adresandu-se participantilor la Forumului Asia-Pacific pe tema Securităţii, in plina desfasurare la Singapore.

"Principiile fundamentale ale ordinii internaţionale nu pot fi puse în discuţie", a avertizat seful Pentagonului, inainte de cere din partea Beijingului un plus de implicare in stabilizarea situatiei din Peninsula coreeana. 

"Trebuie să lucrăm împreună cu China într-o relație mai strânsă împotriva provocărilor destabilizatoare ale Coreii de Nord și programelor sale nucleare și de rachete balistice", a afirmat Hagel.

"SUA așteaptă de la China să joace un rol mai activ și constructiv pentru a face față acestor provocări și a obține o completă, verificabilă și ireversibilă denuclearizare a Peninsulei coreene', a precizat șeful Pentagonului.

Hagel a subliniat că președinții SUA, Barack Obama, și Chinei, Xi Jinping, au ridicat relațiile bilaterale la un nou model care ''construiește cooperarea, gestionează competitivitatea și evită rivalitatea'.

'Dialogul militar între SUA și China are încă multe etape de parcurs, dar suntem încurajați de progresele realizate', a subliniat ministrul american.