In virtutea noilor reguli, agenţiile de rating vor trebui să ridice bariere mai stricte între personalul care se ocupă de vânzări şi expertii care acordă calificative, pentru a împiedica respectivele firme să îşi relaxeze standardele in vederea atragerii de noi clienţi.

Agenţiile de rating sunt plătite pentru a acorda note obligaţiunilor emise de companii, ceea ce înseamnă că pot pierde clienţi în faţa rivalilor care le acordă ratinguri mai bune.

'Aceste reforme vor ajuta la protejarea investitorilor şi pieţelor împotriva repetării conduitelor şi practicilor care au stat în centrul crizei financiare', a afirmat preşedintele SEC, Mary Jo White.

Noile reguli interzic angajaţilor agenţiilor care lucrează la atribuirea de ratinguri să fie implicaţi şi în procedurile de vânzări sau marketing al unui produs şi chiar să fie influenţaţi de considerente care ţin de vânzări. Sunt prevazute inclusiv masuri chemate sa imprima un plus de credibilitate procesului de acordare de ratinguri, de exemplu prin revizii periodice şi întărirea structurilor de control intern.

De asemenea, agenţiile de rating vor fi obligate să publice un istoric al calificativelor atribuite pentru a permite utilizatorilor acestor ratinguri să le evalueze corectitudinea şi să le compare cu cele atribuite de alte agenţii. În timpul crizei 'subprime', care a stat la baza crizei financiare din 2008, agenţiile de rating au fost criticate pentru că au încurajat investiţiile în produse mult prea riscante care au alimentat speculaţiile de pe piaţă.