Acest schimb de replici survine dupa ce postul de televiziune Fox News a difuzat o stire, conform careia nord-coreenii transportă rachete maritime de croazieră pe o navă din largul coastei estice a Asiei. Erau citate surse confidenţiale din cadrul serviciilor de informaţii. Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a refuzat să comenteze, dar a atras atenţia că astfel de scurgeri de informaţii sunt "incredibil de periculoase".

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, după cele două teste cu rachete balistice intercontinentale efectuate de Phenian în iulie. Iar marţi, regimul nord-coreean a avertizat că este gata să răspundă "actului terorist" dirijat de SUA. "Inamicii nu trebuie să uite că suntem gata să luăm măsuri strategice nemiloase, care implică acţiuni fizice, prin mobilizarea deplină a puterii noastre naţionale", a declarat un purtător de cuvânt al Comitetului de Pace al Coreei de Nord în Asia-Pacific.

Potrivit unui raport raport confidenţial redactat în iulie de Defence Intelligence Agency (DIA), agenţia de informaţii militare a SUA, Coreea de Nord a reuşit să miniaturizeze o încărcătură nucleară suficient pentru a fi montată pe o rachetă intercontinentală, a dezvăluit marţi cotidianul Washington Post, într-un articol menţionat de presa din întreaga lume.

In ceea ce priveste un eventual atac asupra insulei GUAM, agentia de presa nord-coreeana KCNA a precizat ca planul se referă la "aprinderea unui foc care să învăluie regiunea din zona Guam, cu ajutorul rachetei balistice strategice cu rază medie-lungă Hwasong-12". Coreea de Nord susţine că trebuie să ţină sub control bazele militare ale SUA din insulă, inclusiv baza aeriană Anderson, utilizată de bombardierele strategice ale SUA.

Un alt purtător de cuvânt militar a avertizat că Phenianul ar putea lansa o operaţiune preventivă dacă Statele Unite dau semne de provocare.

Intre timp, guvernatorul insulei americane Guam din Pacificul de Vest, Eddie Calvo, a declarat că ameninţarea nord-coreeană nu a dus la ridicarea nivelului de alertă. "Guam este pământ american (...) nu suntem doar o instalaţie militară", a spus Calvo.

Guvernatorul a afirmat că în Guam există mijloace de apărare strategică pentru protecţia populaţiei şi că va convoca o şedinţă cu comandantul militar al insulei şi cu responsabilii cu reacţia imediată pentru a discuta gradul lor de pregătire.