Analiştii consultati de Bloomberg estimează că în acest an SUA, cel mai mare consumator mondial de ţiţei, ar putea vinde peste hotare până la 800.000 de barili pe zi, adică mai mult decât au produs împreună Libia, Qatarul, Ecuadorul şi Gabonul în luna decembrie 2016. Datele furnizate de Administraţia americană pentru informatii din energie (EIA), arată că în primele 11 luni din 2016 SUA au exportat, în medie, 527.000 de barili pe zi.

Motivul acestei creşteri este relansarea producţiei de petrol şi gaze de şist pe care Donald Trump mizează pentru crearea de locuri de muncă şi refacerea infrastructurii. EIA estimează că producţia de petrol a SUA va urca la peste nouă milioane de barili pe zi în 2017, după ce anul trecut a scăzut cu 5,6% până la 8,87 milioane barili pe zi. În plus, având în vedere că restricţiile privind exporturile de petrol ale SUA au fost ridicate la finele lui 2015, producătorii americani sunt liberi să găsească cumpărători în Europa, Asia şi America Latină, cumpărători care caută noi furnizori după ce producătorii OEC şi non-OPEC au decis să îşi reducă producţia.

"Producţia SUA va fi mai mare decât se aştepată cei mai mulţi oameni", a declarat Vikas Dwivedi, analist la Macquarie Capital (USA) Inc. În timp ce Macquarie estimează că producţia de petrol a SUA va urca în acest an până la 9,37 milioane barili pe zi, alte firme precum Turner, Mason & Co. şi Lipow Oil Associates mizează pe o producţie de aproximativ nouă milioane barili pe zi iar analiştii de la Wood Mackenzie au o prognoză mai conservatoare de 8,75 milioane barili pe zi, scrie agerpres.

În pofida majorării producţiei, SUA rămân unul din cei mai mari importatori de petrol in lume. În primele 11 luni din 2016 SUA au importat zilnic 7,88 milioane de barili de ţiţei. Motivul este că rafinăriile americane au fost concepute să proceseze petrol cu un conţinut ridicat de sulf şi densitate mare produs în Canada, unele părţi din Orientul Mijlociu şi America Latină şi nu pot procesa petrolul cu un conţinut scăzut de sulf şi densitate mai mică produs în regiunile Texas şi Eagle Ford, unde este concentrată cea mai mare parte a creşterii producţiei de petrol a SUA.

"Dacă sistemul american nu poate prelua ţiţeiul pe care îl produce va fi nevoit să îl exporte", a concluzionat Vikas Dwivedi. Producătorii americani vor putea să îşi majoreze prezenţa pe piaţa internaţională graţie respectării de către statele OPEC şi non-OPEC a acordului de reducere a producţiei convenit în luna noiembrie 2016. Conform datelor furnizate de firma Petro-Logistics SA, în luna ianuarie 2017,, prima lună de implementare deplină a acordului de reducere a producţiei, membrii OPEC şi-au redus livrările cu 900.000 de barili, echivalentul a 75% din reducerea convenită.