Într-un nou raport, organizația pentru apărarea drepturilor omului ceruse Washingtonul să pună capăt 'secretului' care înconjoară tirurile ucigătoare ale avioanelor fără pilot în Pakistan și să-i judece pe responsabilii acestor lovituri 'ilegale'.

Acest text a fost publicat în ajunul unei întâlniri prevăzute la Washington între președintele Barack Obama și noul premier pakistanez Nawaz Sharif. Acesta a cerut marți Washingtonului să pună capăt atacurilor cu drone, care constituie o violare a suveranității țării sale, potrivit lui.

Întrebat despre raportul Amnesty, potrivit căruia 'secretul care înconjoară sistemul dronelor dă guvernului american dreptul de a ucide, superior tribunalelor și normelor fundamentale ale dreptului internațional', purtătorul de cuvânt al Casei Albe a trimis spre un discurs al lui Obama referitor la acest subiect, în 23 mai, la Washington.

Președintele 'a spus clar că bombardamentele americane au făcut victime civile, un risc care există în fiecare război', a explicat Jay Carney. El a reiterat poziția administrației americane potrivit căreia 'există o mare diferență între evaluările americane asupra numărului victimelor și rapoartele organizațiilor neguvernamentale'.

'Nu suntem de acord întru totul cu ideea că aceste lovituri încalcă legea internațională', a adăugat Carney în cursul întâlnirii cotidiene cu presa. 'Administrația SUA a insistat asupra precauțiilor extraordinare luate pentru a face astfel ca aceste acțiuni antiteroriste să respecte toate legile aplicabile', a asigurat el.

'Definind acțiuni care îi vizează pe cei care vor să ne ucidă și nu pe cei printre care se ascund, noi alegem tipul de măsură care riscă cel mai puțin să ducă la pierderi de vieți nevinovate. Operațiunile antiteroriste americane sunt precise, legale și eficiente', a insistat Carney.

Din 2004, între 2.000 și 4.700 de persoane, între care sute de civili, potrivit diferitelor evaluări, au fost ucise de peste 300 de tiruri ale dronelor americane în zonele tribale din nord-vestul pakistanez, principalul bastion în regiunea talibanilor și a altor grupuri legate de Al-Qaida, situată lângă frontiera Afganistanului, scrie Agerpres in pagina electronica.