'Repatha', cunoscut şi sub numele de 'Evolocumab', este produs de laboratoarele americane Amgen. Acesta face parte din medicamentele numite PCSK9, constând în anticorpi care vizează ficatul pentru scăderea colesterolului.

Tratamentul ar trebui să ajute în lupta împotriva nivelului ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul rău, care ar fi vinovat de 610.000 de decese pe an în Statele Unite.

'Repatha' oferă o altă opţiune de tratament în cadrul acestei noi clase de medicamente pentru pacienţii cu hipercolesterolemie familială sau cu tulburări cardiovasculare cunoscute, a precizat John Jenkins, director al departamentului pentru medicamente noi la Center for drug evaluation and research, scrie agerpres.

Food and Drug Administration, care a recomandat autorizarea medicamentului în luna iunie, a avertizat totuşi şi în privinţa efectelor secundare ale acestuia, cum ar fi reacţiile alergice.

În urmă cu o lună, Food and Drug Administration a aprobat un medicament similar numit 'Praluent' (Alirocumab), produs de laboratoarele 'Sanofi' şi 'Regeneron Pharmaceuticals' , cu utilizare limitată la unele categorii de pacienţi, mai scrie AFP

"Praluent oferă o nouă opţiune de tratament pentru pacienţii cu hipercolesterolemie familială heterozigotă sau suferind de boli cardiovasculare şi care nu pot reduce colesterolul lor LDL cu statine", declarase cu acea ocazie dr. John Jenkins.

Aceste două noi medicamente au fost dezvoltate pe parcursul unui deceniu cu ajutorul cercetării genetice. Lumina verde dată de Food and Drug Administration în această vară pentru 'Praluent' şi 'Repatha' marchează intrarea unei noi clase de medicamente anti-colesterol pe o piaţă dominată de aproape treizeci de ani de statine, precum 'Lipitor', care au contribuit la reducerea în mod semnificativ a mortalităţii cardiovasculare.

Cu toate acestea, capacitatea acestor două medicamente de a lupta împotriva colesterolului şi de a reduce semnificativ riscul de infarct miocardic şi de decese din cauze cardiovasculare va fi stabilit cu certitudine în 2017, când vor fi cunoscute rezultatele finale ale studiilor clinice extinse asupra acestora, aflate în curs de desfăşurare.