« Coreea de Nord nu va obtine nimic cu amenintari si provocari, care fac altceva decat sa accentueze starea de izolare a statului si sa puna in dificultate eforturile internationale de mentinere a pacii si stabilitatii in regiune”, a declarat, intr-un comunicat, comandamentul militar al SUA din Coreea de Sud. Documentul cuprinde un apel lansat Phenianului de a reduce gradul de tensiune din Peninula.

Observatorii locali au vazut in decizia Pentagonului dovada ca SUA sunt pregatite sa asigure securitatea aliatilor asitici pe fondul amenintarilor venite din partea Phenianlui. Coreea de Sud organizeaza exercitii militare comune cu Statele Unite, la care isi vor da concursul trupe terestre, aviatia si marina militara. Vor fi, de asemenea, prezente avioane de lupta B-52 si B-2.

Doua avioane de vanatoare americane B-22 au efectuat saptamana trecuta pentru prima data lansari de bombe pe teritoriul sud-coreean. „In pofida problemelor financiare, posibilitatea organizarii de manevre militare ramane un factor esential in programul de pregatire al fortelor armate ale SUA”, a subliniat comunicatul comandamentului american. Exercitiile vor continua pana la 30 aprilie.