Firtash a fost arestat chiar in sala de judecata, unde venise impreuna cu sotia, Lada. Oligarhnul a fost retinut, la Viena, in martie 2014, la cererea FBI, sub acuzatia de crearea a unei "grupari infractionale", dar si de mituirea mai multor inalti functionari din India, cu scopul obtinerii, prin licitatie trucata, a licentei de exploatare a unui zacamant de titan.

In cazul extradarii, intreprinzatorul ucrainean risca 50 de ani de inchisoare si confiscarea tuturor bunurilor. Dar dupa 10 zile de inchisoare preventiva, Firtash a fost eliberat pe cautiune, suma fiind un adevarat record - 125 milioane dolari. Ulterior, un tribunal din Viena a respins cererea de extradare in SUA, dupa ce judecatorii au vazut un motiv politic in acuzatiile formulate impotriva omului de afaceri ucrainean.

Desi isi dorise sa revina la Kiev, Firtash a renuntat la planurile sale, dupa ce autoritatile ucrainene l-au amenintat ca va fi arestat daca pune piciorul in tara. In acelasi timp, oligarhului i s-a dat de inteles ca este posibila o intelegere. "In cazul in care lui Firtash i se va cere sa divulge legaturile de coruptie cu Federatia Rusia, iar el avea multe acorduri cu liderii de la Moscova in privinta livrarilor de gaze, dar si alte secrete economice, americanii i-ar putea propune lui Firtash o pedeapsa mai usoara, ba chiar libertatea", a declarat, in acest sens, deputatul ucrainean Anton Gherascenko.

"SUA continua sa vada in Firtash cheia catre conducerea rusa. El stie foarte bine cum se deruleaza, in Rusia, afacerile cu petrol si gaze naturale. CIneva are mare nevoie de aceasta cheita, cineva din noua administratie americana. Asa se explica decizia justitiei austriece. Nu este exclus ca in culise sa fie chiar adversarii presedintelui Donald Trump, in opinia carora Firtash reprezinta veriga de legatura cu Rusia. Intrand in posesia informatiilor pe care le stie oligarhul, ei spera sa blocheze orice eventual acord intre Putin si Trump", a comentat, pe acest fundal, analistul Ruslan Bortnik, directorul Institutului ucrainean de analize politice.

In ceea ce priveste autoritatile de la Kiev, intoarcerea lui Firtash in tara i-ar deranja pe multi. Oligarhul stie multe dedesubturi legate de alegerea lui Petro Porosenko in fruntea Ucrainei. In plus, pana la revolutie, omul de afaceri a facut parte din echipa fostului presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici. Odata revenit acasa, holdingul media controlat de omul de afaceri ar putea deveni un important factor de destabilizare.