Da, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a trecut la fapte. Si a lovit dur Rusia. Obama a avertizat ca sanctiunile americane vor afecta sfere de activitate "vitale pentru liderul de la Kremlin" si pentru colaboratorii lui apropiati. Intr-adevar, noile restrictii impuse de Casa Alba la adresa unor importante companii si banci de stat au puterea sa "distruga" bugetul Rusiei.

In sectorul energetic, sanctiunile americane vizeaza Gazprom, Gazrpom neft, Lukoil, Transneft, Novatek, Surgutneftegaz si Rosneft. In domeniul bancar au fost luate in vizor marile institutii financiare de stat Sberbank, Banca Moscovei, Gazprombank, Roselhozbank, VEB si VTB. Nici una dintre societatile enumerate nu vor mai putea contracta imprumuturi pe termen mai mare de 90 de zile.

In plus, administratia SUA a interzis companiilor americane sa exporte pentru Gazprom, Lukoil, Rosneft si Surgutneftegaz produse, servicii si tehnologii de explorare si exploatare a zacamintelor greu accesibile sau sa participe la proiecte de sist.

De la Lukoil, la bugetul Rusiei

"Relatia deosebita dintre Kremlin si Gazprom este binecunoscuta. Prin urmare, includerea

"Sanctiunile impotriva companiile de stat sunt de inteles: este vorba, in ultima instanta, de o confruntare politica. Dar nu ne-am asteptat sa fie lovite si companiile private", a recunoscut, la randul lui, responsabilul uneia dintre societatile sanctionate de SUA. "Atacul asupra Lukoil este, cu adevarat, o surpriza dintre cele mai neplacute", a adaugat Serghei Pigarev, de la Rye, Man & Gor Securities.

In opinia expertului, conflictul dintre Moscova si Washington ar putea costa foarte scump compania Lukoil. "La sfarsitul anului trecut, sub brandul Lukoil functionau pe teritoriul american 327 de benzinarii. Sub semnul intrebarii au intrat acum proiectele Lukoil din Marea Capica si din alte regiuni", a adaugat analistul.

Pe de alta parte, noile restrictii pot lovi extrem de dur bugetul rus. "Este evident ca SUA au dorit, prin masurile lor, sa reduca incasarile statului din activitatile petroliere", a estimat, in alta ordine de idei, profesorul Nikolai Petrov. Din pacate, a adaugat el, toate aceste sanctiuni se vor reflecta in mod dramatic asupra oamenilor de rand

Veniturile realizate de Rusia din exportul de petrol si gaze naturale reprezinta mai mult de jumatate din bugetul tarii. In ianuarie, potrivit datelor oficiale, statul a incasat 13,47 miliarde de dolari, dupa ce anul trecut a castigat 173,7 miliarde de dolari.