Potrivit legislatiei in vigoare, Marina americana ar trebui sa dispuna de 11 nave militare din aceasta categorie. Noul portavion USS Gerald R. Ford ar fi trebuit sa intre in dotarea US Navy in cursul anului viitor, dar acest lucru nu se va intampla mai devreme de 2021, sustine sursa citata.

In cadrul audierilor din Comisia de resort a Camerei reprezentantilor, viceamiralul Tom Moore a subliniat, printre altele, ca dintre cele 10 portavioane aflate la dispozitia Marinei, cinci sunt in revizie tehnica, restul fiind exploatate la limita posibilitatilor lor.

Cu acelasi prilej, Sean Stackley, consilier al ministrului american al US Navy, a afirmat ca pana la darea in folosinta a portavionului Gerald R, Ford, Marina se va confrunta cu o adevarata criza. In acest context, republicanul Mike Conaway a prezentat Senatului SUA un proiect de lege care prevede ca numarul de portavioane sa creasca la 12.

In opinia lui Conaway, Marina americana va avea 12 portavioane pana in 2023 cand, conform planificarii, se va finaliza constructia USS John F. Kennedy. In acelasi timp, senatorul a calificat drept "inadmisibile" afirmatii de genul "vremuri grele" pentru US Navy. "Dusmanii nostri ne ameninta libertatea pe mare si pun la indoiala puterea militara americana. Este timpul sa demonstram forta si determinarea noastra, sporind numarul de portavioane, pentru ca Marina sa-si poata indeplini angajamentele in tara si oriunde in lume", a afirmat Conaway.