Un prototip al bombei fara focos a fost lansat de la bordul unui avion de vanatoare F-15E Strike Eagle in perimetrul poligonului militar Tonopah, din Nevada.

Dezvoltat de centrul de cercetare Sandia impreuna cu Boeing si Laboratorul national din Los Alamos, bomba B61-12LEP a fost adaptata la noua generatie de avioane de lupta.

A fost modificat, in egala masura, sistemul de deplasare a proiectilului. Spre deosebire de variantele anterioare, noul model este echipat cu un amprenaj care-i permite sa-si corecteze traiectoria de zbor.

NNSA a precizat ca testul din Nevada, primul din seria de trei incercari obligatorii, a reusit, dar ca rezultatele nu vor fi date publicitatii. S-a mentionat doar ca toate sistemele au functionat in parametri normali.

Dezvoltarea noii versiuni a bombei B61 a inceput in 2012, in cadrul programului de modernizare a armamentului strategic american. Productia in serie va fi lansata pana in 2020, ceea ce va permite retragerea din dotare a modelelor mai vechi ale bombei.